Van zomer- naar mysterieuze wintertuin: tips van huistuinman Flip

De vogels vliegen, de bladeren kleuren, nachten worden langer en langzaam komen ook de herfstgeuren voorbij. Vanaf 21 september is het weer herfst en dat merken we hier bij Peerby! De eerste oproepen voor bladblazers, snoeischaren en hogedrukspuiten komen voorbij.

Dus bezochten we onze huis tuinman Flip op en vroegen hem hoe je je tuin in een handomdraai winterklaar maakt.”Tuinieren in de herfst is fijn, je hebt een prachtige wintertuin en het scheelt veel werk in het voorjaar!” Graag delen wij met jullie dé vier najaar tuintips van Flip!

herfstblog1

Tip 1: Zorg dat de blaadjes wegblijven van je gazon!

Het is nu vooral belangrijk dat je geen blaadjes op je gazon hebt. Blaadjes verstikken het gras waardoor het dood kan gaan. Dit is ook de periode waarin je de kale plekken in je gazon opnieuw gaat inzaaien. Dit doe je zo:

 • Kale plekken inzaaien: De tuinaarde meng je met graszaad. Dit hark je in de kale plekken. De aarde is nog warm genoeg dus je kan prima inzaaien in deze tijd. Houd de stukjes wel bladvrij!

Zorg ervoor dat het gras niet te lang en niet te kort is, een lengte van 3-4 centimeter is perfect. Te lang gras gaat in de winter rotten aan de onderkant, en zal na je eerste maaibeurt in het voorjaar bruin zijn.

In de border (de stukken waar de bloemetjes en planten staan) kun je bladeren wel laten liggen. Hier vormen ze een mooi deklaagje voor de winter!

Tip 2: Onkruidvrij in de herfst scheelt veel werk in de lente

Een superbelangrijk klusje is om je tuin onkruid vrij te houden. Dan begin je in het voorjaar met een frisse start. Als je het niet goed bijhoudt zou het wel eens kunnen zijn dat je in het voorjaar een oerwoud aantreft.

Dit geldt ook voor het snoeien en knotten van je vaste planten, heggen en bomen; snoeien in de herst zorgt voor minder werk in de lente. Maar… niet alles hoeft gekortwiekt!

wintertuin

Tip 3: Wintersilhouet van je vaste planten

Veel mensen knippen hun vaste planten aan het eind van het seizoen. Dat is geen probleem, maar sommige planten zorgen juist voor een mooi aanzicht in de winter. Bij dauw, rijp of sneeuw vormt dat een prachtig mysterieus plaatje in de tuin! De volgende ze planten kun je goed bijvoorbeeld laten staan:

 • Hortensia Annabel
 • Zonnehoed
 • Kogeldistel

Tip 4: Plant nu alvast voorjaartoppers!

Wanneer ‘de eerste koude’ in de grond trekt is het de tijd om bollen te planten die in het voorjaar boven de grond mooi opkomen zoals sneeuwklokjes, tulpen en narcissen. Bloemen hebben een koude tijd nodig om in te kunnen bloeien in het voorjaar. Maar wanneer plant je wat?

 • Sneeuwklokjes kun je het beste in eind september of begin oktober planten. Ze hebben een vochtige periode nodig zodat ze zich goed kunnen ontwikkelen in de grond. Als je deze te laat plant dan hebben ze de kans om te verdrogen.
 • Tulpen en narcissen kun je het beste in november planten. Dan gaan ze niet rotten in de grond en komen ze in het voorjaar prachtig naar boven!

Planten die het in deze tijd goed doen, zoals siergrassen soort Miscanthus, hebben soms te lijden onder onstuimige wind, storm en of regen die de herfst met zich meebrengt. Verwaaien en instorten kan je voorkomen door ze op te binden met bamboestokjes of binddraad. Zo blijven ze de winter lang mooi rechtop staan.

Je éénjarige- of kuipplanten die de zomer doorgroeien kan je nu bijmesten zodat ze tot de vorst lekker doorbloeien.

Aan de slag! Wat heb je nodig om je tuin winter-proof te maken?

 • Een hark om de blaadjes weg te houden en de grond om te spitten
 • Een klein plantenschepje is handig om nieuwe bollen te planten
 • Met een bladblazer heb jij je gazon zo bladvrij!
 • Verticuteren doe je in het voorjaar, maar kan je zeker ook in het najaar doen. Nu haal je mosontwikkeling en dood gras eruit. Je kan hiervoor een verticuteermachine of een pennenhark gebruiken.
 • Met een grasmaaier zijn jouw grasprieten binnen no-time de juiste lengte
 • Een (elektrische) heggeschaar is heel handig om vorm te snoeien in je tuin. In het voorjaar kan je zo met een frisse start beginnen!

Niet alles in huis om je tuin winterklaar te maken? Plaats een oproep en leen ‘t van je buren!

Heb jij nog tips om je tuin klaar te maken voor de winter? Laat het ons weten!