Maak je eigen pasta

Zelf verse pasta maken is naast heel lekker, ook leuk om te doen! Onze community manager Liset leende een pastamachine via Peerby en maakte een heerlijk Italiaans maal. Het is even oefenen, maar met dit basis recept heb je het pasta-maken zo onder de knie.

pastamaken

Je hebt nodig voor 4 personen:

 • 400 gram meel (van durum tarwe is het best)
 • 4 eieren
 • zout
 • een beetje olijfolie
 • huishoudfolie
 • een vork
 • deegroller
 • zeef
 • pastamachine

Stap 1: Zeef het meel op een schoon werkblad en maak een kuil in het midden. Breek hier de eieren in. Doe er een snufje zout bij en een scheutje olijfolie.

Stap 2: Pak een vork en klop de eieren los in de kuil. Neem elke keer een beetje meel van de wand mee. Klop net zolang totdat het stroperig wordt.

Stap 3: Stroop je mouwen maar op, want het is tijd om te kneden. Kneed alles bij elkaar en ga zo’n 5 minuten door tot het deeg soepel is. Als het deeg te nat is kun je wat meer meel toevoegen, als het te droog is een beetje water.

Stap 4: Maak een mooie bal van je deeg en wikkel het in huishoudfolie. Leg het nu een half uurtje in de koelkast.

pastamaken1

Stap 5: Als het deeg een half uurtje gerust heeft, kun je het in vier porties verdelen.

Stap 6: Bestuif je werkblad met bloem en rol een portie uit met een (met bloem bestoven) deegroller.

Stap 7: Zet de pastamachine op de grootste stand en haal het deeg er een paar keer doorheen. Vouw het deeg in drieën, draai het en haal het opnieuw door de machine. Blijf het deeg met bloem bestuiven om ervoor te zorgen dat je deeg niet aan de machine vast plakt (vastgeplakt deeg is heel vervelend om schoon te maken!)

pastamaken4

Stap 8: Zet de roller in een lagere stand en haal het deeg erdoorheen. Zet hem weer in een lagere stand, en herhaal dit tot het deeg de juiste dikte heeft. Nu kun je bijvoorbeeld lasagne of ravioli maken!

Stap 9: Wanneer je spaghetti of tagliatelle wilt maken zet je nu de andere roller op je pastamachine. Haal je deeg erdoorheen en voilaà, je pasta is klaar! Vang de pasta op en laat het even rusten op een schone theedoek, totdat je de andere porties ook verwerkt hebt.

pastamaken3

Nu kun je de pasta in zo’n 4 á 5 minuten gaar koken! Als je de pasta nog niet meteen gaat verwerken kun je het beste de pasta met meel bestuiven en te drogen hangen aan bijvoorbeeld een wasrekje.

Ik maakte een simpele pasta met tomaten, rucola en mozzarella, maar de Italiaanse keuken zit vol mogelijkheden! Van lasagna tot pasta carbonara, en van ravioli funghi tot tortellini, om maar wat te noemen. Even geen inspiratie? Leen via Peerby één van deze kookboeken:

 • De zilveren lepel pasta
 • Jamie’s Italië
 • Het grote pasta kookboek

Wie weet heeft je buur nog heel wat andere kookboeken in de kast staan waar het water je van in de mond loopt!

pastamaken5

Eet smakelijk!

Heb jij nog tips of weet je een lekker recept? We horen het graag! Of heb je ondertussen de smaak te pakken en wil je ook een pastamachine lenen van je buur? Een oproep plaatsen doe je hier.