In 5 stappen van winterravage naar zomertuin!

Wat was het heerlijk weer de afgelopen dagen! Bij Peerby merkten we dat aan de hoeveelheid tuinbenodigdheden die via Peerby werden gedeeld. Verticuteermachines, hogedrukreinigers, grasmaaiers en snoeischaren kwamen er voorbij. Is jouw tuin al klaar voor de zomer? Lees hier 5 handige tips van tuinman Flip waarmee je jouw tuin tiptop in orde maakt. Ook voor als je niet zulke groene vingers hebt ;-)

‘Goede Tuinen, Slechte Tuinen’
Flip is de nieuwe tuinman van Peerby. Hij deelt graag zijn tips met jullie. Komt Flip je bekend voor? Dat kan heel goed! Hij heeft namelijk eerder een item op Radio West (bekend in Zuid-Holland), genaamd ‘Goede Tuinen, Slechte Tuinen’. Flip gaf elke week een tuintip, reikte het plantje van de week uit en gaf goede tips over hoe je jouw tuin kan ontwikkelen.

Benodigdheden
Wil je deze weken je tuin flink onderhanden nemen? Dan kan je niet om de volgende tuingereedschappen heen:

 • als je een gazon hebt: grasmaaier, grassteker en verticuteermachine;
 • schoffel;
 • schep;
 • snoeischaar;
 • bezem;
 • penhark;
 • krabber (met 4 tanden);
 • tuinhandschoenen als je geen groene vingers wilt krijgen.

Stap 1: Houd het gras kort!

Heb je gras in je tuin? Gras maaien is prioriteit rond deze tijd: nu moet je het goed strak houden omdat het anders het gras bruin wordt van beneden. Met een verticuteermachine sla je het dode gras en mos uit je gazon. Zo wordt je gazon luchtig en geef je nieuw gras de kans om te groeien! Daarnaast wil je gazon alleen maar breder worden; met een grassteker houd je de graskanten die aangrenzend zijn aan je bestrating in toom.

Stap 2: Control the weed

Het onkruid heeft het enorm naar zijn zin met dit heerlijke weer. Ga de strijd aan door met een krabber met tanden het onkruid te wieden, zo trek je geen aarde mee. Verder heeft Flip nog een gouden tip: ga schoffelen met warm weer, want dan verteert het onkruid en hoef je het niet op te ruimen! Pak anders een bezem of pen hark om al het onkruid op te vegen.

Stap 3: Snoeien

In de lente kunnen we gaan snoeien! Wees hier niet te voorzichtig mee. Voorjaarsbloeiers zoals Sering en Forsythia kan je terugsnoeien met de snoeischaar zodat ze er niet verwilderd uit zien. Het lijkt niet zo’n leuk klusje om aan te beginnen, maar plaats maken voor nieuw groen geeft ook je humeur een boost.

Experimenteer lekker in de tuin en wees niet bang om te snoeien! Over het algemeen is het zo dat wanneer je heel diep snoeit het weer heel mooi terugkomt.

Tip: Snoei je haag niet op een warme dag. Door de wrijving van de heggenschaar verbrand het blad waardoor je heg bruin wordt.

Stap 4: Plantjes in de tuin

Vanwege het heerlijk weer is het startschot om de eenjarige planten te plaatsen eerder afgegaan! De Verbena of de Salvia groeien de hele zomer door, en zijn net iets specialer dan ‘normale’ planten zoals de Geranium of de Begonia. Natuurlijk is het wel zo dat iedereen heeft zijn eigen smaak heeft.

Om deze planten in de tuin te zetten heb je een klein plantschepje nodig. Maak eerst de grond lekker los voordat je gaat planten. Bij een klein stukje grond gebruik je een schepje, voor een groter stuk een spade.

 

Stap 5: Houd het goed bij!

Staat alles er weer piekfijn bij? Nu is het de kunst om het goed bij te houden, liefst elke dag een half uurtje. Dat is beter dan dat je er na een lange tijd de tuin in duikt. Je tuin blijft zo echt het mooiste! Vergeet ook niet genoeg water te geven, vooral op de warme dagen.

Heb je nog vragen over je tuin, specifieke planten of tuingereedschap? Plaats ze onder de blog, dan bundelen wij ze want Flip beantwoordt ze graag!

Tips van de community

Op Facebook en Twitter vroegen we jullie tips om je tuin in orde te maken voor de zomer. Bedankt hiervoor!

 • Je kunt elk jaar gratis compost bij de gemeente halen.
 • Houd het schoon, maar ga niet te veel opruimen. Die oude blaadjes, stokjes, tegels; daar houden allerlei kleine kriebelige insecten en vogels van. Ook kikkers kunnen lekker weg kruipen in oude bladeren
 • Vergeet ook niet 2 m2 per bewoner vrij te houden voor een ligstoel als de zon schijnt.
 • Vooral durven nauwkeurig te zijn in compositie en onderhoud. Bekijk je nieuwe struik vanuit iedere positie in je tuin dan vertelt de struik of plant zelf waar hij wil staan.
 • Gesnoeide takken en plantenstengels langs de kant of op een goed plekje stapelen om allerlei leuke diertjes te trekken. Niet teveel schoffelen en graven dus. En serieus wachten tot ijsheiligen geweest zijn met planten van eenjarige.

Heb jij nog extra tips? We horen het graag! Of heb je ondertussen de smaak te pakken en wil je de groene vingers uit de mouwen steken? Een oproep plaatsen voor een grasmaaier, snoeischaar of ander tuingereedschap doe je hier!