Barbecueën: The day after

Stipt op nummer één meest uitgeleende items via Peerby staat de barbecue deze zomer. En zeg nou zelf, met deze temperaturen zeggen we geen nee tegen een gezellige barbecue in de tuin of in het park. Twee weken geleden vond ik het ook tijd worden en leende ik er één via Peerby. Met succes! Heerlijk gegeten in het zonnetje met een groep vrienden. De kater kwam alleen drie dagen daarna, toen de missie barbecue schoonmaken van start ging…

Na drie sponsjes, een halve liter afwasmiddel, allesreiniger en héél lang schrobben was hij eindelijk enigszins schoon. Als ik de barbecue niet geleend had was hij waarschijnlijk al een stuk eerder de schuur in gegaan, maar ik wilde mijn buurman een net zo schone barbecue mee terug geven als dat ik van hem had gekregen. Toen ik mijn schoonmaak-fiasco aan andere vertelde kwam ik erachter dat er superveel manieren zijn om je barbecue schoon te maken en te houden. Om te voorkomen dat je net zoals ik een hele dag plus je halve schoonmaakkast kwijt bent heb ik hier een paar tips voor je op een rijtje gezet die ik op internet heb gevonden!

Van te voren:

  • Leg voor je de briketten of kolen op de barbecue legt een stuk aluminiumfolie op de barbecue. Als je klaar bent met barbecueën en de briketten of kolen zijn afgekoeld, vouw je het aluminiumfolie bij elkaar en kun je alles zo in de prullenbak gooien. Barbecue schoon!
  • Leg over de hele bovenkant van het rooster aluminiumfolie. Zo branden de kruiden en marinade niet aan de spijltjes vast, waardoor het rooster zo vies wordt. Duw tussen de spijltjes de folie een beetje naar beneden zodat het vet uit het vlees kan weglopen.

Na afloop:

  • Draai, na het grillen, het rooster in een krant, maak deze nat en de volgende dag kun je het rooster gewoon met een keukenpapiertje schoon maken.
  • Wrijf met een halve citroen over het rooster van je barbecue.
  • Stop het rooster in een vuilniszak, doe er wat Biotex in en giet er kokend water bij. Bind de zak dicht, laat een nacht liggen en maak het de volgende dag moeiteloos schoon.
  • Laat hem een nachtje in het gras liggen, de dag erna met vochtig toiletpapier schoonmaken.