Aan de slag met de herfst-moestuin!

Verse uiensoep of een heerlijke salade uit eigen tuin? Een moestuin is leuk om te hebben én ook nog eens heel gezond. Wil je ontdekken of je daadwerkelijk groene vingers hebt? Leen je moestuin-gereedschap van je buren en start je ontdekkingsreis! Onze huis-tuinman Flip heeft een paar praktische tips voor het beginnen van een eigen moestuin in de tuin of op je balkon. Aan de slag!

Pak nu je voorsprong
Hoewel de meeste mensen hun moestuin beginnen in het voorjaar, kun je in de herfst wel degelijk verschillende groenten en kruiden planten! Daarnaast begin je tijdens het herfst-moestuinieren al met de voorbereiding voor het komende voorjaar: de zomergroenten groeien er straks beter door! We gingen bij Flip te rade wat je wat je allemaal kan planten in deze tijd van het jaar.

moestuin1

Aanleggen maar!

Er zijn een paar dingen om in je achterhoofd te houden bij het aanleggen van een moestuin:

 • Locatie: Als je een moestuin gaat beginnen is het belangrijk dat hij voldoende licht krijgt. Leg hem dus aan op een mooi plekje in de zon!
 • Ruimte: Hoe groot wordt je moestuin? Loop niet te hard van stapel en begin klein, je kunt hem altijd nog groter maken!
 • Grond: De ondergrond is erg belangrijk want het bepaald de voedingstoffen die je moestuin nodig heeft. Je wilt het liefst een mengeling van klei, zand en silt. Dit kan je halen bij het tuincentrum bij jou in de buurt.

Zelf een bak maken voor in je tuin of op je balkon
Je kan een kant-en-klare moestuin-bak halen bij het tuincentrum, maar je kunt hem ook zelf maken!

Wat heb je nodig?

 • 4 planken van ongeveer 20-30 cm hoog en 1 meter lang
 • 6 latjes van ongeveer de zelfde lengte (je kunt ook touw gebruiken)
 • Boormachine (Geen boormachine in huis? Vraag het je buren!)
 • Schroeven
 • Eventueel hoekstukken om de hoeken te verstevigen

Dit heb je ook nodig als je een moestuin wilt beginnen op je balkon of terras:

 • Een groot stuk hout voor de bodem
 • Extra schroeven
 • Een stukje plastic (vliesdoek)

Stap 1: Schroef de vier planken aan elkaar
Stap 2: Verstevig de planken (als je wilt) in de hoeken

En hij is klaar voor in de tuin! Eventueel kun je nog worteldoek aan de onderkant vastmaken. Zo voorkom je onkruid in je bak! Zet hem neer, vul de bak met aardemix en maak vakjes met de latjes of het touw.

Als de bak op je balkon of op je terras staat, dan heb je een bodem nodig.
Stap 3: Schroef de bodem vast aan de vier planken
Stap 4: Leg het stuk plastic in je bak

En je bak is klaar! Een leuk en handig how-to filmpje kun je hier vinden!

moestuin3

Wat kan je planten in de herfst?
Je moestuin is klaar voor gebruik! Maar wat kun je het beste planten in de herfst?

 • Veldsla
 • Herfst spinazie
 • Winter ui
 • Knoflook: Een goede tip van Flip: haal een knoflook bij de Aldi (deze zijn niet behandeld met bestrijdingsmiddelen), en plant hem in je moestuin… Knoflook heeft namelijk een koude periode nodig om te groeien. In het voorjaar heb je heerlijk verse knoflook! Je zal zien dat de knoflook al in de herfst uitloopt.
 • Artisjok: Naast lekkere vruchten, krijgt de artisjok hele mooie bloemen. Let er wel op dat de artisjok wel 1,5 meter kan worden!

Tip 1: plant de zaadjes niet te diep in de grond
Wanneer je zaadjes plant, moet je deze niet te diep in de grond steken. Je kan ze het beste op een heel luchtig, klein laagje grond planten tussen de 0,5 á 1 cm diep.

Tip 2: een kas is ook een optie (maar hoeft niet)
Je kan ook een kas gebruiken om de groei in de beginfase van je plantjes te bevorderen. Een kas is lekker warm en daar kunnen de planten zich ontwikkelen. Later verplant je ze in de volle grond.

Tip 3: zaai de zaadjes ver genoeg uit elkaar
Zaai de zaadjes ver genoeg uit elkaar en hou goed in de gaten of de grondvoldoende water bevat. Als je de zaadjes te dicht op elkaar plant hebben ze, wanneer ze groter worden, geen ruimte meer om door te groeien!

Voorbereiden op het voorjaar

Je moestuin kan je in het najaar goed voorbereiden op het voorjaar. Met deze voorbereidingen kan je in het voorjaar meteen een goede start maken:

 • Goed omspitten voor de winter zodat de grond lekker luchtig wordt. Wanneer het gaat vriezen, vriest het onkruid kapot!
 • In het najaar kun je een groenbemester in je moestuin gooien. Dit verbetert de bodemstructuur in het voorjaar.

Een moestuin op je balkon

Heb je geen tuin maar wil je wel je eigen moestuin? Geen probleem, op je balkon kan je prima eigen groente planten! Er zijn verschillende mogelijkheden om te beginnen:

 • Maak zelf een bak voor op je balkon (zie hierboven) of koop een bak bij het tuincentrum.
 • Je balkonbakken werken ook prima. Gebruik hiervoor één bak per gewas.

Wat belangrijk is, is dat je voldoende licht hebt op de plek waar je je moestuin wilt beginnen. Verder kan je op je balkon het beste kleinere dingen zoals kleine komkommers, tomaatjes en kruiden planten.

In een andere blog zal Flip meer ingaan op planten op je balkon. Heb je een vraag hierover? Stel hem in de comments, dan zal Flip hem de volgende keer voor je beantwoorden!